Onlangs ging hij op de foto met een boom die hij 72 jaar geleden plantte. Zijn leven lang is meneer van Beek werkzaam op het land of in de bosbouw. Hij is een natuurliefhebber. Zijn achtertuin is 60 meter diep en volgroeid met groenten en fruit. Trots laat meneer van Beek zijn moestuin zien: “Dat doe ik allemaal nog zelf.”

88 jaren jong is hij. 69 jaar geleden was het liefde op het eerste gezicht. Vier jaar later trouwde hij. Nog steeds wonen meneer en mevrouw van Beek samen. Wat hun geheim is? “Het is geven en nemen. En nemen en geven. Dat is het altijd,” aldus mevrouw van Beek.

Zorg
Meneer van Beek heeft sinds 5 jaar een stoma. Hij toont een afbeelding van een darm en wat weggehaald is. Tijdens zijn revalidatie in Klimop leerde hij zelf de stoma vervangen. Nu heeft hij thuiszorg, maar alleen voor controle. In het begin kwam de thuiszorg 2 keer per dag, nu nog 1 keer want meneer van Beek doet veel zelf, zoals medicijnen bestellen en de stomazakken legen. Thuiszorg is nodig, maar eigenlijk redt hij zich, met hulp van zijn vrouw, nog behoorlijk zelfstandig.

Thuiszorgteam
Hij kent ze allemaal bij naam, de verzorging die hem dagelijks bezoekt. Meneer van Beek pakt de kerstkaart die hij afgelopen december van het team ontving: “Evita, Gerwine, Aranka, Ell, Daniëlla en Daniëlle…”. Hij lacht en vindt ze allemaal even aardig: “Ze krijgen een tien met een griffel. Als het mocht gaf ik ze een 11!” Hij is één en al lof. “Ze zijn kind aan huis en komen elke dag opgewekt binnen,” verklapt zijn vrouw. Dat de dames kennis hebben van zorg zien zij vooral als er leerlingen mee komen. Geduldig worden alle handelingen voorgedaan en uitgelegd. Dat vindt de familie van Beek prima: “Leerlingen moeten het werk ergens leren hè!” Wat hij de dames van team Elim wil zeggen: “Nou, zeg maar dat ik ze bedank voor de goede zorgen en ik hoop dat ze nog lang met mij door kunnen gaan!”

Moestuin
Dan gaat de achterdeur open en tonen zij het andere geheim van hun diamanten huwelijk. In hun tuin in het hart van Putten groeien tuinbonen, rode bieten, aardbeien, sla, peultjes, worteltjes, groenlof, rabarber, spitskool, bloemkool, sla, sjalotten, snijbieten en nog tal van sierbloemen. Samen tuinieren ze nog dagelijks. Toen hij na zijn darmoperatie in Reactiveringcentrum Klimop terecht kwam zij hij al tegen de zusters daar dat hij beter snel weer naar huis kon: “Mijn beste medicijn is als ik aan het werk ben in mijn tuin.” Zolang als ze getrouwd zijn eten zij van eigen kweek. Elke dag hebben zij onbespoten, verse groente op het bord: “’s Morgens afsnijden en ’s avonds opeten dan proef je dat het vers is.” Het grootste gedeelte dat zij verbouwen gaat naar vreemden, dat geven ze weg. Ook de zusters krijgen wel eens wat mee: “Zij moeten met een goed gevoel weer vertrekken natuurlijk!”

Op het eind laat mevrouw van Beek hun trouwfoto zien. Ook showt ze foto’s van kinderen en kleinkinderen. Familie is hun dierbaarste bezit. Zij zijn bijna 65 jaar getrouwd. De liefde spat er nog van af. En hun geheim? De dagelijkse beweging in de achtertuin, gezond eten en hun liefde voor elkaar!

Meer informatie
Klik hier om u meer weten over de thuiszorg in Putten >>

Op de koffie bij…

In een reeks interviews stellen wij cliënten aan u voor. Hoe kijken zij naar het leven en de zorg die nodig is? Wat is hun levensverhaal? De familie van Beek trapte af. Nodigt u ook iemand van ons communicatie-team uit op de koffie?

Wie deelt zijn of haar verhaal met Magda, Mary, Anita of Erik?
Mail naar socialmedia@znwv.nl.