28 maart 2020

Vannacht droomde ik, dat ik iemand een hand gaf. Volgens mij schrok ik er wakker van. Tegelijk dacht ik, gelukkig weet ik nog hoe het voelt, ik ben het niet vergeten, het zit nog in mijn “systeem”. Wat is ons onderling contact binnen een maand ingrijpend veranderd! Op straat en in de winkel loopt iedereen met een boog om elkaar heen. Je voelt een schrikreactie als iemand te dichtbij komt, helemaal als er ook nog bij gekucht wordt. Het voelt bijna spannend om elkaar te groeten tijdens een wandeling, want dan moet je je mond open doen. Door het nieuws zijn we ons allemaal bewust van de gevolgen van onzorgvuldigheid. In ons werk, maar bij veel van ons ook in gezin, familie of vriendenkring, herkennen we de kwetsbaarheid. De kwetsbaren die we door deze moeilijke tijd heen moeten helpen. Dat kan alleen als we er voor elkaar zijn!

Persoonlijk probeer ik daarin ook overwogen keuzes te maken. De balans te zoeken tussen persoonlijke ontmoetingen en op afstand leiding geven en ondersteunen. Ik werk in een sector met de kwetsbare ouderen, die nu al onze bescherming nodig hebben. En thuis leef ik met een prachtig gezin, dat dezelfde bescherming nodig heeft. Dat is best spannend als mantelzorger. Mijn dochter met een spierziekte is erg kwetsbaar met haar longen. Zij werkt nu volledig vanuit huis. Ook in ons gezin maken we nu hele bewuste keuzes. Ik werk steeds meer vanuit huis en als het noodzakelijk is, dan ben ik op kantoor. Andere bezoeken probeer ik tot een minimum te beperken. Dat gaat me wel aan het hart. Ik had een hele andere, meer persoonlijke kennismakingsperiode voor ogen. Ontmoetingen en bezoeken moet ik uitstellen en ik hoop mijn betrokkenheid op een andere manier vorm te kunnen geven. Mijn vrouw doet bij ons vooral de zorg voor onze dochter in huis. Zij komt niet meer in de winkel en wandelt buiten op de rustige momenten. Mijn zoon doet de boodschappen, de universiteit is toch gesloten tot de zomer. Mijn andere dochter, schoonzoon en kleindochter hebben we de afgelopen dagen alleen via beeldbellen gezien. En dat is wel een enorm gemis! Ik leef mee met al die ouderen die hun kinderen niet meer kunnen ontmoeten en omarmen. En met al die kinderen, die er even niet kunnen zijn voor hun ouders. Een nieuwe eenzaamheid die we nog niet kenden. Wat is het werk dat wij met elkaar nog mogen doen in deze tijd daarom van enorm groot belang!

Ook mijn eigen ouders bezoeken we voorlopig niet. Twee woonomgevingen die een “veilige schil” vragen. Maar we spreken elkaar regelmatiger dan ooit. Dat is het bijzondere van deze tijd. Afstand en nabijheid krijgen andere dimensies. Gisteren belde ik mijn vader. Hij zei meteen “Gertjan, ik zie je niet”. Och ja, bedacht ik mij, we beeldbellen tegenwoordig. Iets wat in de afgelopen twee weken is ontstaan. Het maakt me blij als ik zie hoe enorm mijn ouders ervan genieten om ons zo, kort maar wel regelmatiger, te kunnen zien. Belangrijk om hier tijd voor te maken met elkaar!

In de Zorggroep hebben we vorige week drastische maatregelen moeten nemen in de strijd tegen corona. Er is veel over gecommuniceerd op verschillende plaatsen. We merken dat communicatie ontzettend ingewikkeld is in tijden van crisis. Maar vanuit alle contacten hoor ik deze week ook terug dat er veel begrip is voor de werkafspraken die gemaakt zijn. We volgen de adviezen van deskundigen in de regio en het RIVM. In de gekozen lijn willen wij als Zorggroep zelf geen verspreider worden van het virus in onze regio. We willen zorg blijven leveren, ook als het heel erg moeilijk wordt. Alle locaties zijn gesloten voor de buitenwereld. En tussen locaties hebben wij het onderlinge verkeer gestopt of tot het minimum beperkt. In de thuiszorg hebben we routes ingekort, om verschillende adressen in de wijk niet met elkaar te verbinden. In de huishoudelijke verzorging hebben we, in dezelfde lijn, een beroep gedaan op het sociale netwerk van familie, de kerk of de buurt. Daarnaast werken we voor een deel van onze cliënten nauw samen met de afdelingen welzijn van de verschillende gemeenten. Er is regelmatig contact met burgemeesters, de GGD, collega-instellingen en de veiligheidsregio’s. En we hebben nog iedere week contact met al onze cliënten, om te volgen of de zorg bij alle veranderingen gewaarborgd is.

Het corona-coördinatieteam en het CT hebben iedere dag meerdere keren contact met elkaar. We zien dat de situatie soms per halve dag kan veranderen. En we hebben inmiddels geleerd om hier heel snel en flexibel op te reageren. Datzelfde zie ik op alle Zorggroeplocaties, op onze routes in de wijk en bij het nieuwe “noodhospitaal” de Dillenburg. Wat een verantwoordelijkheidsgevoel en ondernemerschap zie ik terug bij al onze collega’s. Ik heb groot respect voor de manier waarop iedereen, ook heel sterk verbonden met elkaar, doet wat er nu nodig is. Ook nu we in de afgelopen week het aantal (verdenkingen van) besmettingen bij bewoners en cliënten zien toenemen. Dat geeft spanning in het werk, hoe kan je veilig en professioneel je werk dan blijven doen. We proberen jullie daar zo goed mogelijk in te ondersteunen en te adviseren, op basis van de informatie van deskundigen. We hebben er in de afgelopen week ook alles aan gedaan om meer beschermend materiaal te krijgen, om onze zorg veilig en zorgvuldig te kunnen blijven verlenen. Vanaf dit weekend kunnen we ook rekenen op versnelde aanvoer vanuit de centrale depots die daarvoor in Nederland zijn ingericht.

Gisteravond keek ik naar een toespraak op een leeg Sint Pietersplein. Ik was onder de indruk en werd gesterkt door de woorden van Paus Franciscus. Zo anders weer dan de steun die we van onze premier of koning kregen, eerder deze week. Wat me bij blijft uit zijn woorden is, hou vertrouwen in alle omstandigheden. Raak niet in paniek door de storm die over de wereld raast. De storm die misschien ook doorjaagt in jouw hoofd. Er wordt voor je gezorgd. En als je dat misschien niet zo ervaart, vraag ook aan anderen om voor jou te zorgen in deze tijd. Vraag ook je gezin en je geliefden om op jou te letten en je te steunen bij je verantwoordelijke werk. Het werk dat nu zo ontzettend hard nodig is, dat zo belangrijk is! Jij bent zelf ook belangrijk en we kunnen alleen samen deze storm trotseren. Doe het ook samen, iedereen is daarbij nodig, op welke plek je jouw bijdrage in deze tijd ook levert. Ik wil iedereen nogmaals heel hartelijk danken daarvoor! En bovenal ook heel veel moed, kracht en zegen wensen voor de komende dagen.

Met vriendelijke groet,

Gertjan Veening

Raad van Bestuur