Zo dicht mogelijk bij elkaar zijn, dat willen geliefden en dierbaren ook in de laatste dagen van hun leven. Dankzij Stichting Roparun kan dat in Hospice Jasmijn Harderwijk. De hardlopers voor het goede doel schonken een koppelbed aan het hospice. 

Het koppelbed is een bed dat in een handomdraai aan een zorgbed gekoppeld kan worden, waardoor een volwaardig tweepersoonsbed ontstaat. Zo kunnen dierbaren naast elkaar liggen tijdens de laatste levensfase. Verpleegkundige Conny Dooijeweerd: “Het bed biedt troostvolle verbondenheid in de laatste levensfase. Zo kun je heel dichtbij elkaar zijn terwijl je elkaars hand vasthoudt of samen naar mooie muziek luistert. Wanneer een levensbedreigende ziekte ontstaat en het niet meer mogelijk is om thuis te wonen, is het bieden van nabijheid belangrijker dan ooit. Het opklapbed waarvan we nu gebruik maken, zal met de komst van het koppelbed een stapje terugdoen.”

Avontuur voor het leven

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer, van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Honderden teams met duizenden deelnemers doen mee aan de Roparun. Hun doel is om geld in te zamelen voor projecten die het leven van ernstig zieke mensen kan veraangenamen. De Roparun wordt ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt ook uit het motto: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.”

Lokaal doel

Hospice Jasmijn is aangesloten bij het Netwerk Palliatieve Zorg Noordwest-Veluwe. Willemien Schep, netwerkcoördinator, is de verbindende schakel envindt het fijn dat Hospice Jasmijn nu ook een koppelbed heeft. “Het is mooi en dankbaar dat het geld goed terechtkomt”, vult Paula Benders aannamens Roparun Team 93. “Ons team ‘Pauwenrunners Polskamp’ doet met 21 mensen mee aan de Roparun. Dat wij met het koppelbed ons steentje kunnen bijdragen in eigen regio is natuurlijk geweldig.”