Dementie is een verzamelnaam voor verschillende hersenaandoeningen. Door veranderingen in de hersenen functioneren bepaalde hersencellen niet goed meer. De verzameling van deze klachten en symptomen die daarvan ontstaan wordt dementie genoemd. Welke vorm van dementie iemand heeft hangt af van het gebied in de hersenen dat wordt aangetast.  Hierdoor zijn de klachten bij elke vorm van dementie weer anders. Iemand met de ziekte van Alzheimer wordt in de eerste plaats vergeetachtig. Iemand met frontotemporale dementie gaat vooral dwangmatig gedrag vertonen. In beide gevallen noemen we het dementie.

Geheugenproblemen worden soms verward met dementie, terwijl dat niet nodig is. Mensen die depressief zijn hebben bijvoorbeeld ook last van vergeetachtigheid of moeite met de concentratie. Daarnaast komt “normale ouderdomsvergeetachtigheid” voor. Veel ouderen gaan zich daarom zorgen maken over hun geheugen. Ze zijn bang dat hun vergeetachtigheid een voorteken is van dementie. Maar niet alleen ouderen maken zich zorgen, ook naasten. Dementie is vaak een langdurig proces waarbij de hersenen steeds minder functioneren.

Wat te doen met dementie?
Denkt u te maken te krijgen met dementie? Uzelf of uw naaste? Dan raden wij onderstaande websites aan om u goed in te lezen. De ziekte begrijpen, betekent vaak de persoon met dementie beter begrijpen. Daarnaast is het raadzaam om al in een vroeg stadium contact te leggen met uw huisarts. Dementie constateren is lastig, ook voor uw huisarts. Bereid u daarom een gesprek met uw huisarts goed voor.

Bij Zorggroep Noordwest-Veluwe zorgen wij voor mensen met dementie. Zo lang het gaat doen wij dat thuis, maar als het nodig is hebben wij ook plek in onze woonzorgcentra.

Lees meer over Casemanagement dementie (in de thuiszorg) >>

Lees meer over Wonen met dementie (in één van onze woonzorgcentra) >>

3 relevante websites met meer informatie over dementie

Informatie en tips

Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun dierbaren. Deze website staat vol informatie, advies en praktische tips. Zij komen op voor betere zorg en investeren in wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

lees meer >>

Regionaal netwerk

Netwerk Dementie Plus
Dit netwerk is een samenwerkingsverband van zorgorganisaties op de Noordwest-Veluwe. Deze website informeert over dementie, begeleiding en praktische hulp en ondersteuning. U vindt wat er mogelijk is in de gemeenten Nunspeet, Harderwijk, Putten en Ermelo.

lees meer >>

Lotgenotencontact

Alzheimercafé – en trefpunten
Alzheimer Nederland afdeling Noordwest-Veluwe zet zich in voor mensen met dementie en hun naasten. Zij organiseren bijeenkomsten, activiteiten; wijzen de en komen op voor uw belangen. Vind hier de afdelingen in Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Putten.

lees meer >>