Zorggroep, ziekenhuis en huisartsen slaan de handen ineen voor de zorg aan kwetsbare mensen. Noodhospitaal Dillenburg opent de deuren voor de eerste patiënten.

In minder dan twee weken tijd is oud-woonzorgcentrum de Dillenburg in Ermelo omgetoverd van ‘slooprijp’ naar een goed uitgerust noodhospitaal. Het biedt plaats aan mensen die nog wel zorg, maar geen schaarse ziekenhuiszorg meer nodig hebben. Ook mensen die het niet redden met alleen thuiszorg, zijn welkom in dit noodhospitaal. Vanaf vandaag zijn de eerste patiënten in de Dillenburg verwelkomd

Een knap staaltje samenwerking van de Gezond-Veluwe-partijen Zorggroep Noordwest-Veluwe, het St Jansdal ziekenhuis en huisartsencoöperatie Medicamus. “Wij vinden dat wij in deze tijd zij aan zij moeten staan met onze partners van GezondVeluwe”, vertelt Ard Kleijer van de Zorggroep. “Kwetsbare mensen die geen ziekenhuis meer nodig hebben, maar ook zieke mensen die de huisarts instuurt, moeten in dit coronatijdperk kunnen rekenen op deskundige zorg. De solidariteit is enorm groot. Landelijk heeft een groot aantal verpleegkundigen en VIG’ers te kennen gegeven de handen uit de mouwen te willen steken op de Dillenburg en huisartsen van Medicamus, hoe druk zij nu ook al zijn, hebben aangegeven garant te staan voor de huisartsenzorg in het noodhospitaal. Wij zijn geen drie afzonderlijke organisaties meer, maar voelen ons één!”

Door de omvang die de coronacrisis in Nederland heeft aangenomen, liggen de ziekenhuizen overvol en stijgt de vraag naar ziekenhuisbedden per dag. Om de ziekenhuizen in onze omgeving te ontlasten en de huisartsen bij te staan, heeft de Zorggroep Noordwest-Veluwe besloten om woonzorglocatie de Dillenburg te gaan inrichten voor de opvang van ziekenhuispatiënten. Het gaat om alle soorten zorg, ook palliatieve zorg. Zo wordt de doorstroom vanuit het St Jansdal bevorderd en kan het St Jansdal plaats blijven bieden aan bewoners van onze regio die echt ziekenhuiszorg nodig hebben en kunnen de huisartsen hun kwetsbare patiënten van goede zorg voorzien.