Het was een feestje! Na zeven jaar voorbereiding hebben de bestuurders Gerdien van der Ent van Woningstichting Putten en Gertjan Veening van Zorggroep Noordwest-Veluwe een huurovereenkomst ondertekend voor een periode van 20 jaar. Het gaat om de huur van 24 nieuwbouwstudio’s die speciaal zijn ontworpen voor mensen die leven met dementie in de nog nieuw te bouwen De Schauwhof in Putten. Daarnaast komen er ook 10 tweekamerappartementen.

“Dit is uniek”, zei Gerdien van der Ent. “Normaal tekenen we nooit een huurovereenkomst zonder ook de sleutels te overhandigen. Maar dit gebouw moet nog gebouwd worden. Daarom heb ik nu een symbolisch cadeau voor jullie meegenomen.” Ze overhandigde een set kleurpotloden en een kleurplaat met daarop twee puzzelstukjes aan Gertjan Veening. “Ik geef dit omdat ik jullie een bijzonder kleurrijke organisatie vind. Samen gaan we de puzzelstukjes de komende periode inkleuren!” Gertjan Veening reageerde enthousiast: “Wij kijken ernaar uit om samen kleur in de samenwerking aan te brengen. We werken aan een mooie aansluiting op de buurt en de lokale omgeving.”

De in totaal 34 nieuwe studio’s en appartementen vinden hun plek in twee woongebouwen, op de locatie waar nu nog 20 aanleunwoningen van De Schauw staan. De sloop van deze woningen staat op het punt van beginnen, de nieuwbouw gaat naar verwachting in juni 2024 van start. Rond de zomer van 2025 zal het waarschijnlijk worden opgeleverd aan de woningstichting. Vierentwintig van de studio’s zullen vanaf dat moment bewoond worden door mensen met dementie die verpleeghuiszorg van de Zorggroep zullen ontvangen. De 10 appartementen worden aangeboden aan woningzoekenden in de sociale huur.

Duurzame bouw
Het project wordt uitgevoerd in houtbouw, een duurzaam alternatief voor betonbouw. Bovendien worden grondstoffen en materialen uit ‘donorgebouwen’ geschikt gemaakt voor hergebruik in De Schauwhof. De studio’s en appartementen worden in de fabriek voorgeproduceerd en op locatie in elkaar gezet, waarmee we streven naar een efficiënte en duurzame bouwmethode.

Woningstichting Putten en Zorggroep Noordwest-Veluwe kijken uit naar de realisatie van deze prachtige nieuwe woongemeenschap en de gezamenlijke inkleuring van de puzzelstukjes die beide organisaties verbinden.