Elkaar liefdesbrieven schrijven en hartjes geven lijkt vooral iets voor jongeren en gezinnen. Maar ook de ouderen doen gezellig aan Valentijn mee, zoals in woonzorgcentrum De Dillenburg in Ermelo.
Door: Anton van Noorel

De sfeer was gistermiddag goed in de recreatiezaal van woonzorgcentrum De Dillenburg in Ermelo. Om de tafels zitten enkele tientallen ouderen en wat begeleiders. Ze zijn bezig om hun hartjes, gemaakt van ijzerdraad, te verfraaien met wol, bloemetjes en kraaltjes. Iedereen komt al helemaal in de stemming van Valentijnsdag. En als kers op de taart volgt er bij het kopje koffie of thee nog een chocolaatje in een (jawel) hartjesvorm.

,,Ieder kwartaal organiseren we een creatieve activiteit. Dit keer was het vlak voor Valentijnsdag, dus dat kwam mooi uit”, vertelt activiteitenbegeleidster Ilse Mekelenkamp.  ,,Op het moment zitten hier vooral mensen van de dagbesteding. Onze bewoners verwennen we op de dag zelf. Ze krijgen bijvoorbeeld patat.” De deelnemers lijken de activiteit leuk te vinden. ,,Het is een gezellige bezigheid, je praat met zijn allen en doet wat”, zegt de 90-jarige Grietje Kamp. Naast haar zit  man Wicher, die druk bezig is met het lezen van een boek. ,,Dit hart is voor mijn schoondochter, we komen daar vaak. Dus dan is dit wel leuk voor haar. Hij mag er alleen naar kijken”, zegt ze met een knipoog over haar man.

Rollator
Ans Eecen (83 jaar) is ook bezig met een hart. ,,Ik denk gewoon voor mezelf. Als het me verveelt, dan doe ik het weg. Ik heb nooit zoveel gedaan aan Valentijn”, vertelt ze. Datzelfde geldt voor het echtpaar Kamp. ,,Nee, cadeautjes geven we elkaar niet. We lopen allebei met een rollator, dus naar de winkel is dan te ver. Ik geef hem wel een extra knuffel”, zegt Grietje Kamp.

Aan het eind van middag zijn de meeste harten klaar om op Valentijnsdag overhandigd te worden. En de tijd is voorbij gevlogen. ,,We vermaken ons wel”, aldus Ans Eecen. ,,Het is voor de meeste mensen gewoon een gezellig samenzijn. Ze hebben niks met Valentijn, maar vinden het vaak wel leuk om te komen”, legt  activiteitenbegeleidster Ilse Mekelenkamp uit. De Dillenburg in Ermelo is een locatie van de Stichting Zorggroep Noordwest- Veluwe. Volgens woordvoerder Erik Gosker van de zorgorganisatie zijn er de afgelopen dagen meer activiteiten geweest rond Valentijnsdag georganiseerd. ,,Maar niet iedere locatie heeft dat ook zo benoemd. Heel precies weet ik het niet, maar dergelijke thema’s worden zeker wel behandeld.”

Bron: De Stentor – 14 februari 017