Paasbericht van Ard Kleijer, voorzitter coronacoördinatie-team

Bewoners, familie en collega’s,

Het is Goede Vrijdag, als ik dit schrijf. Bijzondere naam voor een dag waarop de onschuldige Jezus op gruwelijke wijze, na verraad door een vriend, werd vermoord. Wat is daar nu goed aan? Hij die het beste de mensen voor had, die zich het lot van mensen aantrok en naar hen omkeek.

Wat als een mooie beweging leek te beginnen werd, ogenschijnlijk in de kiem gesmoord. Maar het verhaal neemt drie dagen later een prachtige wending. De liefde, het leven overwon het kwade en de dood. Jezus stond op uit de dood. Ruim tweeduizend later geloven miljarden mensen wereldwijd in Hem en putten kracht en hoop uit hun geloof.

Gisterenavond keken wij thuis the Passion. Aan het einde vatte Humberto Tan, de verteller, mooi samen of en hoe je het gelooft is een persoonlijke keuze, maar de boodschap van hoop, het anders kijken naar mensen, met compassie, er zijn voor elkaar, een nieuw begin, die het Paasverhaal uitademt, is inspirerend voor ons allemaal.
Iets wat verkeerd lijkt af te lopen loopt uit in nieuwe verwachting, een nieuw begin.

Wat heeft corona daarmee te maken? Ik weet het niet, maar corona houdt ons voor de tweede keer met Pasen in de greep. Soms ligt de moedeloosheid dat het nog niet over is op de loer. Wij zijn geliefden, bekenden, bewoners verloren aan corona, wat is daar nu hoopvol aan? En toch…

Wij hebben veel kracht met elkaar gekregen om vol te houden, wij zijn creatief geworden in hoe in contact te komen met elkaar. Wij beseffen misschien wel meer dan ooit hoe belangrijk mensen voor ons zijn. Wij hebben misschien tijd gekregen om iets te doen wat wij al lang wilden maar nooit aan toe waren gekomen. De wetenschap werkt wereldwijd samen, om aan goede vaccins te komen. Onze bewoners zijn gevaccineerd, veel collega’s ook. Hoopvol kijken wij richting de zomer. Zouden we meer kunnen doen en mogen?

Even terug naar het hier en nu. De daadwerkelijke situatie in onze regio is dat het reproductiegetal nog ruim boven de 1 staat. Wij zien dat terug in een toenemend aantal besmettingen. De bewoners die dat wilden zijn gevaccineerd. Veel jongeren (bezoekers en wellicht ook nog collega’s) nog niet. Juist daarom is voorzichtigheid de komende weken geboden en kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om afstand te houden, niet met teveel mensen tegelijk op bezoek te komen, handen te wassen, mondkapjes te dragen etc.

Laten wij dat niet voor onszelf, maar voor elkaar doen. In parallel met het Paasverhaal, Jezus koos niet voor zichzelf, maar voor de mensen om hem heen. Laat die houding ons de inspiratie hoop moed en kracht geven om nog even vol te houden in het vertrouwen dat er een nieuw begin aankomt.

Gezegende en veilige Paasdagen gewenst.