Angenita is de moeder van Roan (13). Samen zijn zij vrijwilliger bij Hortensia 1, waar haar vader woont. Op woensdagavond speelt zij daar meestal accordeon en soms sluiten bewoners van Hortensia 2 ook aan. Roan is dol op koken. Later wil hij dan ook kok worden. Als vrijwilliger kan hij alvast even oefenen.

“Vaak is het lastig om te communiceren met ouderen die dementie hebben. Een activiteit geeft dan veel voldoening. Mijn vader woont op Sonnevanck en muziek spreekt hem erg aan. Ik merk dat veel ouderen met dementie het leuk vinden mee te zingen met kinderliedjes.

Het geeft echt een goed gevoel iets voor een ander te kunnen doen. Voor mij is het ook echt een gezellige avond, ik zie veel blije gezichten. Vaak wordt er vrolijk meegezongen en zelfs gedanst. De ouderen zijn ook heel attent en geven veel complimentjes. Het is soms wel een uitdaging om net na het eten te komen, zodat ik na een uurtje ook nog naar de woonkamer van Hortensia 2 kan gaan en daar even kan spelen.

Ik kan het iedereen aanraden om vrijwilliger te worden. Een ander helpen maakt gelukkig. Ook wordt er echt aandacht besteed aan vrijwilligers. Er worden leuke activiteiten georganiseerd als dank voor je inzet.

Weet je niet goed wat voor vrijwilligerswerk je zou kunnen doen? Alleen een luisterend oor of even naar buiten is voor velen al heel fijn. Voel vooral niet de druk dat het heel veel tijd kost, want na een half uur verslapt de aandacht en gaan de bewoners vaak weer iets anders doen. Ze hebben dan wel een bijzonder moment gehad.”

En wat vindt Roan zo leuk aan het vrijwilligerswerk?

“Ik vind de reacties van de bewoners heel leuk. Die zijn altijd positief, dus het is heel dankbaar om voor ze te koken.” Aangezien het eten nu van het restaurant komt, probeert hij leuke andere activiteiten te verzinnen, het liefst wel iets met bakken of koken. “Laatst heb ik met de bewoners een keer wafels gebakken bij de koffie. En binnenkort staan pannenkoeken bij de lunch op het programma. Dus heb je nog meer kookideeën voor mij? Dan hoor ik het graag.”

Wat voor hem een klein gebaar is, maakt de bewoners heel gelukkig, zegt hij. Vrijwilligerswerk is voor jong en oud, of je nou 70 of 13 bent.

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij de Zorggroep zie: werkenbijznwv.nl/vrijwilligers