Yolanthe is muziektherapeute bij de Zorggroep. Muziek geeft veel herinneringen en roept daarmee ook positieve emoties op.

Soms begeleidt zij ouderen met dementie of lichamelijke klachten in een langdurig traject. Maar muziektherapie kan ook helpen bij piekeren of onrust. Met muziek kun je het welbevinden van ouderen met dementie verbeteren.

Als ouderen de woorden niet meer hebben of de spraak niet herkennen is er vaak nog wel muziek.

Muziek blijft namelijk het langste in je herinnering. Hierdoor kunnen mensen vaak nog herinneringen ophalen met behulp van bekende muziek. Zo zijn er mensen die ondanks een gevorderde dementie nog in staat zijn om te zingen of een instrument te bespelen.

Als ik vraag om een voorbeeld te geven van de mooie momenten die zij met cliënten beleeft, vertelt ze me over een bewoner die in een harmonie heeft gespeeld.

“Meneer Willems heeft een gitaar op zijn kamer. Vaak kan hij de goede grepen nog vinden en dan zingt hij met ‘Lalala…’ een lekker vlot nummertje met de juiste akkoorden erbij. Laatst was hij wat meer in zichzelf gekeerd. De grepen lukten niet, maar meneer Willems speelde wel een vrolijk ritme. Ik volgde zijn spel op mijn eigen gitaar en vulde zo goed mogelijk de akkoorden in bij wat ik hem hoor zingen. Daarna neem ik hem mee naar een Spaans lied. Hij kende het niet, maar de melodie is pakkend en hij voegde er direct een tweede stem aan toe terwijl hij op zijn gitaar het ritme mee trommelde.

Ik weet dat meneer Willems ook goed de tweede stem kent bij een ander lied en we gingen vloeiend van het een naar het ander. Daarna zongen we nog een paar vrolijke liedjes. We waren helemaal in harmonie met elkaar en de muziek. Ik sloot het af met ‘Droomland’. Daarna bleef meneer nog even stil nagenieten in zijn luie stoel.

Van mijn collega in de zorg hoorde ik hoe goed het werkt om bij deze bewoner wat te zingen of muziek op te zetten waardoor de dagelijkse zorg met minder problemen verloopt. Dat is zo fijn om te horen en zo eenvoudig om te doen. Jammer dat veel mensen niet durven te zingen. Ik zeg altijd: schaam je niet, het gaat niet om de kwaliteit, maar om het doen. Al is het maar ‘lalala’, verzin je zelf wat of maak er wat geks van. Zingen werkt altijd!”