Iedereen weet dat medewerkers in de ouderenzorg het druk hebben. Hoe zorg je er in die drukte voor dat kwetsbare ouderen telkens toch weer mooie en waardevolle momenten beleven? Bij de Zorggroep wisten wij raad. De afgelopen twee jaar zijn maar liefst 110 gastvrouwen en -heren opgeleid die vooral tot taak hebben: extra aandacht, warmte en gezelligheid brengen. Donderdag 23 januari kregen zij hun certificaat en ‘speld’.

Eén van de gastvrouwen vertelt desgevraagd dat gastvrouw-zijn “een tópbaan!” is. “Wij mogen alles doen wat leuk en mooi is. Een spelletje, iemand een lekker bakkie koffie geven, familie ontvangen, liedjes zingen, taarten bakken, wandelen, voorlezen, puzzelen, nagels lakken, noem maar op. Kort samengevat: wij zorgen voor koffie met een beetje liefde!”, zegt ze stralend. “Bewoners krijgen zo de aandacht die ze verdienen en zorgcollega’s hebben meer ademruimte gekregen voor hun zorgtaken.”

Dankzij de extra kwaliteitsgelden die voor verpleeghuizen beschikbaar zijn gesteld vanuit de overheid, is deze droom werkelijkheid geworden in de Zorggroep. Omdat de gastvrouwen en –heren niet alleen een warm hart voor ouderen, maar ook bepaalde vaardigheden moeten hebben, heeft de Zorggroep een speciaal scholingstraject voor hen ontwikkeld. Onderwerpen als omgaan met dementie, fysieke belasting en tiltechnieken, voeding en slikstoornissen en digitale vaardigheden maken hiervan onderdeel uit.

Vandaag, de 23ste, was het dan zover: een buslading vol gastvrouwen en –heren ontvingen hun certificaat, vergezeld van een speld (een Vergeet-mij-niet-speldje van Alzheimer Nederland). Wij zijn blij met en trots op hen!