Jan Jansen (59) “Ik ben een echte Harderwieker en heb ruim tweeëndertig jaar gewerkt in de vishandel. Door renovatie van de boulevard in Harderwijk werd de kiosk verkocht en had ik geen werk meer. Ik heb geen opleiding en nog nooit een sollicitatiebrief geschreven. En dacht toen: Wat nu?  Mijn nicht Anita werkt bij de Zorggroep en attendeerde mij op een coronabaan: portier bij Boerhaavehof. Dit heb ik drie maanden gedaan.

Het beviel mij heel goed en daarom wilde ik graag blijven. Ik vroeg mij af of gastheer iets voor mij zou zijn en volgde daarvoor een aantal cursussen. Omgaan met dementie, slikken en transferhandelingen. Vijf dagen in de week ben ik nu aanwezig. Ik help de bewoners met het ontbijt, koffiedrinken en waar nodig met de warme maaltijd; maaltijden rondbrengen en aanschuiven om te helpen met prakken. Ik probeer ze uit hun isolement te halen door een praatje te maken, zowel in de huiskamer als op de kamer van de bewoner. Soms hebben we ook hele serieuze gesprekken over wat ze allemaal meegemaakt hebben. Het is fijn als iemand naar ze luistert.

Ik help graag mee met de activiteiten zoals wandelen, een ijsje eten of een spelletje. En ik maak ook graag wat geintjes met de bewoners. Erg geslaagd was onze act tijdens een playbackshow “ik zie een ster” van het duo Mouth & MacNeal.

Ik ben dankbaar dat deze baan op mijn pad kwam en geniet van de contacten. Wat is er mooier dan een glimlach te zien op het gezicht van de ouderen. Ik voel me als een vis in het water bij Boerhaavehof.”