Mia, verzorgende ig bij De Korenbloem, heeft een grote stap gezet in haar leven door van Limburg naar de Veluwe te verhuizen. Net daarvoor maakte ze ook een verschuiving in haar loopbaan, van het runnen van een eigen horecabedrijf naar het werken in de zorgsector. Deze dubbele verandering heeft Mia’s leven verrijkt met nieuwe ervaringen en uitdagingen.

Een innovatief concept

In Limburg werkte Mia bij een unieke woonzorglocatie, een hoeve waar mensen met  psychogeriatrische aandoeningen (PG) alle vrijheid hadden binnen een ‘blauwe cirkel’, dankzij GPS-tracking. Dit concept, waarbij bewoners de ruimte krijgen om te gaan en staan waar ze willen, maakte indruk op Mia. Ze beschrijft het als een “heel mooi concept dat daar goed werkte”. Bij deze hoeve was het ook normaal dat naasten betrokken waren bij de zorg, iets wat Mia als waardevol en ondersteunend ervoer.

Een nieuwe uitdaging: De ‘Proeftuin’/Korenbloem

Bij haar nieuwe werkplek, De Korenbloem, werd Mia aangetrokken door het ‘proeftuinconcept’, waarbij naasten van bewoners meer betrokken zijn bij de zorg. Hoewel dit concept nog niet zo ver ontwikkeld is als bij de hoeve in Limburg, hoopt Mia dat dit in de nabije toekomst ook volledig mogelijk zal zijn bij De Korenbloem. Ze gelooft sterk in de kracht van betrokkenheid van naasten bij de zorg van hun dierbaren.

Van horeca naar zorg

Na jarenlang een eigen horecabedrijf te hebben gerund, moest Mia vanwege gezondheidsproblemen een andere weg inslaan. Tijdens haar ziekteproces werd ze geconfronteerd met de zorgbehoeften van haar moeder, die aan Alzheimer leed. In de periode dat haar vader revalideerde van een hersenbloeding heeft zij de zorg voor haar moeder overgenomen. Deze intense periode opende Mia’s ogen voor de waarde van zorg en ondersteuning, wat haar uiteindelijk inspireerde om zich om te scholen naar de zorgsector.

” De zorg ligt mij erg aan het hart “

Terwijl ze terugdenkt aan die moeilijke periode in haar leven zegt ze: “De zorg ligt mij erg aan het hart. Het was een heftige tijd, maar het heeft me uiteindelijk geleid naar waar ik nu ben.”

Betekenisvolle momenten in de zorg

Voor Mia zijn de meest waardevolle momenten in de zorg de momenten waarop ze bewoners gelukkig kan maken. Ze herinnert zich levendig een man in de hoeve in Limburg die elke dag beweerde ongelukkig te zijn. Door aandachtig naar zijn verlangens te luisteren, ontdekte Mia dat hij het miste om verse eieren van zijn kippen te halen en spiegeleieren te maken. Door samen met hem naar de kippen op de hoeve te gaan, kon hij zijn oude hobby weer oppakken en zijn geluk hervinden.

” Het is geweldig om te zien hoe kleine gebaren een groot verschil kunnen maken “

Een nieuwe thuis op de Veluwe

Hoewel Mia aanvankelijk moest wennen aan haar nieuwe omgeving op de Veluwe, voelt ze zich er nu volledig thuis. Haar beslissing om te verhuizen werd gedreven door haar passie voor varen. Ze verruilde de heuvels van Limburg voor de rustige wateren op de Veluwe. Ze vindt het daarom fijn dat ze, in overleg met roosterbureau van De Korenbloem, haar dagen zo kan inplannen dat ze steeds een paar dagen achter elkaar vrij is. De samenwerking tussen de afdelingen PG en somatiek maakt haar werk afwisselend en boeiend. “Het is hier echt fijn werken,” zegt Mia met een glimlach. “De collega’s zijn gezellig en ‘heel gemekkelik’” (Limburgs voor gemakkelijk in de omgang).

Een toekomst vol mogelijkheden

Terwijl Mia haar weg vindt bij de Korenbloem, kijkt ze hoopvol naar de toekomst. Ze zou het geweldig vinden als het ‘proeftuinconcept’ zal worden uitgebreid naar alle afdelingen van Sonnevanck. Ze heeft passie voor de zorg en haar toewijding aan het welzijn van de bewoners maken haar een waardevol lid van het team. Bovendien inspireert haar ervaring anderen om zich open te stellen voor verandering en nieuwe mogelijkheden.