Innovatieve samenwerking tussen onderwijs en zorg

Sinds dinsdag 18 februari heeft het gloednieuwe woonzorgcentrum Boerhaavehof de fraaie ondertitel ‘Leerhuis’ verworven. Zestien nieuwe zorgtalenten starten dan met een werkleertraject waarbij de zorg voor kwetsbare ouderen en een professionele opleiding hand in hand gaan. Het leerhuis is een initiatief van Zorggroep Noordwest-Veluwe en Landstede mbo.

Het is alom bekend dat er in de zorg heel veel vraag is naar goed opgeleid personeel. Dat geldt zeker ook in de ouderenzorg. Zorggroep Noordwest-Veluwe haakt daarop in met het Leerhuis. De gloednieuwe locatie Boerhaavehof verwelkomt de leerlingen met groot enthousiasme. Daar wonen 48 kwetsbare ouderen in een eigen studio of appartement, die is afgestemd op hun behoeften. Daarnaast kunnen zij gebruik maken van de algemene ruimtes in het midden van het gebouw, die elk in een andere sfeer zijn ingericht. Alles wat zich binnen de muren van Boerhaavehof afspeelt, komt direct voort uit wat de bewoners op dat moment nodig hebben.

De leerlingen die nu bij Boerhaavehof met hun opleiding starten, gaan daaraan een flinke bijdrage leveren. “Ze leren niet alleen uit boeken, maar zeker ook in de praktijk. Zo kunnen zij zich ontwikkelen tot vakbekwame zorgmedewerkers. Dat past goed bij de visie van Zorggroep Noordwest-Veluwe als lerende organisatie: leren doe je altijd en overal en dat stopt nooit. Het leerhuis biedt de studenten een professionele en aantrekkelijke leeromgeving”, aldus Irma Janssen, projectleider van het leerhuis.

Co-creatie met Landstede mbo

De opleiding Verpleegkunde van Landstede verzorgt het onderwijs voor de leerlingen in Boerhaavehof. Teamleider Anneke Brandsma-de Vries vertelt: “De leerbehoeften van de studenten staan centraal in wat wij vraaggestuurd, praktijkgericht onderwijs noemen. Het onderwijs sluit direct aan bij de leervragen en ontwikkelpunten die de student tegenkomt tijdens zijn of haar werk. Het onderwijs vindt plaats vanuit de actuele beroepspraktijk op de werkvloer en komt tot stand in samenspraak met de student en de werkbegeleiders. Bij het Leerhuis bij Boerhaavehof komt het vraaggestuurd praktijkgericht onderwijs heel goed tot z’n recht; de docenten geven namelijk les op de locatie en ook de al gediplomeerde medewerkers kunnen aansluiten bij deze workshops en lessen.”