Tegenover mij zit Marieke, een verpleegkundige op de PG+ afdeling van Sonnevanck. Op deze afdeling zitten mensen die naast dementie, ook gedragsproblematiek hebben. Dit kan variëren van niet aangeboren hersenletsel tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Voor mij is dat een geheel nieuw onderwerp.

Marieke werkt al langere tijd bij de Zorggroep, maar is even weg geweest. Als ik vraag waarom ze terug is gekomen zegt ze: “Het gras leek groener aan de overkant, maar als je er overheen liep, verdorde het.” Bovendien wil de Zorggroep in Marieke investeren en zij ook in de Zorggroep, dit gaat hand in hand. Ook is ze heel blij met haar plek op de PG+ afdeling. Ze zegt daarover:

“Eigenlijk zijn wij niet alleen verzorgers, maar ook detectives. Deze baan heeft zoveel uitdaging, omdat de bewoner elke dag anders kan reageren. Wij moeten onderzoeken waarom bewoners zo reageren.”

Marieke vertelt dat een mevrouw roepverdrag vertoonde. Je kan het je haast niet voorstellen, ze riep wel 8 uur achter elkaar. Met een multidisciplinair team hebben ze uitgevonden wat deze mevrouw meer comfort geeft. Nabijheid bieden is in de meeste situaties van groot belang. Door de inzet van het team zit mevrouw nu stukje bij beetje lekker op haar stoel te genieten van een kop koffie. Het is echt onderzoeken wat een bewoner nodig heeft. Dit kunnen de bewoners vaak niet zelf aangeven.

Werken in een multidisciplinair team heeft vele voordelen. Als een bewoner met onbegrepen gedrag bij de Zorggroep komt, kijkt de psycholoog mee naar de oorzaak van het gedrag. Een ergotherapeut bekijkt of de bewoner wel goed in de stoel zit en de diëtiste gaat na of er sprake is van ondervoeding. Door deze samenwerking zorgen ze voor het gewenste resultaat. Hier zijn ze op de afdeling Vlindertuin heel trots op.

Toch zijn er regelmatig ook lastige momenten binnen haar beroep. Vanwege de aanwezigheid van bewoners met een persoonlijkheidsstoring en de bijkomende dilemma’s hebben we een goede samenwerking met de ggz die ons adviseert op het gebied van benadering, medicatie en inzet van middelen en maatregelen. Hierdoor behalen we veel succes en leren we hoe we een volgende keer kunnen handelen in soortgelijke situaties. “Sommige situaties zijn voor de zorg lastig omdat het ons persoonlijk raakt”, vertelt ze. Het is daarom belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en elkaar te ondersteunen waar dat nodig is.

Wat ik zie als ik met Marieke praat? Een vrouw die met liefde over haar werk praat, leert van elke dag en houdt van de uitdagingen die Sonnevanck biedt. Dit zijn ook de mooie verhalen en de dilemma’s die gedeeld mogen worden.

 #MooiemomentenSonnevanck

 Door Nathalie Bosland, stagiaire afdeling communicatie