Nelleke de Bree, coördinator welzijnsproject en bewoonster mevrouw Buitenhuis

Tuin voor ouderen met dementie bij woonzorgcentrum Ittmannshof

Een nieuwe tuin waar ouderen met dementie zich fijn voelen, dat is wat woonzorgcentrum Ittmannshof in Nunspeet voor ogen heeft. Het idee is om een belevingstuin te maken. “Een plek waar bewoners zelf veilig van de natuur kunnen genieten. Ook andere inwoners uit Nunspeet zijn er straks welkom., aldus coördinator welzijnsproject Nelleke de Bree. “We hebben hierbij hulp nodig.”

“Juist bij een ernstige vorm van dementie is het van belang om de zintuigen – reuk, tast, gehoor, zicht en smaak – extra te prikkelen. Hiervoor is een tuin een ideale plek. Op andere plekken in Nederland zijn er al diverse belevingstuinen. Daardoor weten wij wat er nodig is. Denk daarbij aan wandelpaden die niet rondlopen, maar links en rechts van elkaar. Rondjes lopen geeft een onrustig gevoel. Ook verlichting aanbrengen voor in de schemering helpt, want dat is het moment dat ouderen met dementie veelal naar buiten willen gaan. In een belevingstuin moet uiteraard ook iets te beleven zijn: planten die je kan zien, voelen en ruiken, een volkstuin waar oud en jong samen kunnen komen, bewoners en buren. Een pluktuin en seizoensgebonden bomen. En als het kan dieren om te verzorgen.”

Helpt u mee?
“Wij hebben al een tuinontwerp laten maken en we gaan graag in september van start. Dit lukt alleen als we voldoende handen hebben voor het tuinonderhoud.” Bent u een enthousiasteling met groene vingers en een hart voor ouderen? Bel Nelleke: tel. 06 82924986. Deelt u niet de liefde voor tuinieren, maar wilt u wel helpen de belevingstuin voor de ouderen te realiseren? Help dan met een gift. Een deel van het benodigde bedrag is binnen onder andere door sponsoring. We hebben nog € 25.000,- nodig. U kunt uw gift overmaken op rekeningnummer NL13RABO0317703145 ten name van stichtingznwvzorg met vermelding ‘Bijdrage belevingstuin Ittmannshof’. Zodra we voldoende hebben om te kunnen starten, melden we dit op deze website. U kunt ons hier ook volgen als de eerste schop in de grond gaat.