Alita van den Berg “Als medewerker welzijn op woning Krachtighuizen in Elim, leerde ik bewoner de heer van Beek kennen. Meneer vertelde regelmatig dat hij in zijn leven heel graag naar orgelconcerten ging. Hij reisde daarvoor soms het hele land door. Het orgel van de Grote Kerk in Nijkerk vond hij toch echt het mooiste orgel uit de omgeving. De heer van Beek was jaren actief geweest in de Hervormde kerk van Putten, maar door omstandigheden al heel wat jaren niet meer in de kerk zelf geweest. Dat zette mij aan het denken. Hoe zou ik kunnen regelen dat meneer weer eens écht in een kerk naar orgelmuziek kan luisteren? Ik keek naar buiten vanuit Elim en mijn blik viel op de Nieuwe Kerk die naast Elim staat. Daar zal toch vast wel eens een organist oefenen buiten de kerkdienst om, dacht ik… Wat als meneer gewoon een keertje mee zou kunnen luisteren. Toen bedacht ik dat onze onderhoudsmedewerker Gijsbert van de Brink ook orgel speelt, die wist vast wel bij wie ik dan moest zijn. Nou het toeval trof dat Gijsbert zelf organist is in deze kerk en ook nog koster! Gijsbert was direct enthousiast en gaf aan het graag te willen doen.”

En zo werden we op donderdagavond 3 februari verwelkomd bij de zijingang van de kerk. De heer van Beek kreeg een mooie plek voor in de kerk, voor de preekstoel. Zijn zoon was ook gekomen voor deze gelegenheid. Meneer van Beek vertelde dat hij in deze kerk bevestigd was als ouderling en welke architect deze kerk had ontworpen. De Puttenaren waren destijds bang dat het een veel te modern gebouw zou worden, maar iedereen was uiteindelijk heel tevreden over het gebouw.

Lievelingspsalmen 
Meneer kon een paar lievelingspsalmen doorgeven. En daarna werden ze voor hem gespeeld. Nog een verrassing was dat de dochter van Gijsbert ook mee was gekomen en een aantal liederen meespeelde op de bugel. Meneer zat enorm te genieten, zong soms zachtjes mee en gaf een welverdiend applaus. De echtgenoot van de organist zorgde zelfs voor koffie, die we samen nuttigden voor de preekstoel. Wat was dit bijzonder. Een privé concert met echt alles erop en eraan. En wat een andere beleving is het om orgelmuziek live in een kerk te kunnen horen. Meneer van Beek was heel enthousiast en dankbaar. Hij vertelde na terugkomst aan iedereen wat hij die avond had beleefd. Aan de zorgmedewerker die de volgende ochtend aan zijn bed stond vertelde hij dat hij die avond daarvoor zoiets bijzonders had meegemaakt en dat hij bijna dacht dat hij het gedroomd had.

Er zijn al ideeën om dit een vervolg te geven. Want er zijn veel meer bewoners die hier ook vast van zullen genieten. Gijsbert heeft al toegezegd het graag nog eens te willen spelen.

Wat was dit een mooie ervaring! Soms liggen de mogelijkheden voor bijzondere momenten zomaar heel dichtbij..