Op de derde etage van locatie Klimop in Harderwijk prijkt een heuse Nachtwacht. Geschilderd door leden van schildergroep Koloriet en op 6 april 2023 aangeboden aan Klimop.

schildersgroep Koloriet

Wekelijks komt de schildergroep Koloriet met deelnemers uit Ermelo en Harderwijk bij elkaar. Normaal gesproken komt er ieder seizoen een aantal kunstenaars gastlessen geven. In coronatijd kon dat niet maar de schilders wilden toch iets gezamenlijks doen. Margreet Oudshoorn, lid van Koloriet en medisch secretaresse in Klimop: ‘Op tv was een serie te zien over de Nachtwacht van Rembrandt. Dat was aanleiding om gezamenlijk een interpretatie van dit beroemde werk te schilderen. We hebben een foto van de Nachtwacht in twaalf stukken geknipt en elk lid heeft een deel voor zijn rekening genomen. Iedereen heeft zijn eigen techniek toegepast en er ook zijn eigen ideeën aan toegevoegd.

Het is dus niet een zo nauwkeurig mogelijk gekopieerde Nachtwacht geworden, maar een boeiend werk waar je zeker niet snel op uitgekeken raakt. Zoek de verschillen….!’

Margreet Oudshoorn kwam met het idee. Omdat zij ook als medisch secretaresse in Klimop werkt stelde zij voor om het werk aan Klimop aan te bieden. Margreet: ‘De symboliek achter het schilderij is dat de onderdelen – door verschillende mensen naar hun eigen idee en in hun eigen handschrift gemaakt –  samen deze Nachtwacht vormen. Op Klimop komen ook zeer verschillende mensen samen die een tijdje een geheel vormen. Daarom vond de schildersgroep dit een passend cadeau.’

De Nachtwacht is te bewonderen op de derde etage van Klimop. Wie de trap oploopt ziet het vanzelf hangen; wie met de lift naar boven gaat ziet het rechts van de lift.