Alita van den Berg, medewerker welzijn, ging voor de eerste keer aan boord van vakantiehospitaalschip Prins Willem Alexander.

“Al een aantal jaren zag ik de vrolijke foto’s en de oproep-mail voorbij komen voor de bootreis op de Prins Willem Alexander. In het kader van; ‘gewoon gaan doen wat je altijd nog es zou willen doen’ had ik me aangemeld. Soms dacht ik; ‘Waar begin ik aan? Hoe werkt dat allemaal aan boord; samen in een hut slapen en bijna een week beschikbaar zijn.’ Maar de enthousiaste reacties van collega’s en bewoners nam ik mee; het is intensief maar je gaat het zeker leuk vinden!

Zo stapte ik aan boord, zocht contact met ervaren vrijwilligers en kreeg direct handige maar ook bijzondere tips: het handigst klim je in je stapelbed via de stoel en de tafel… En als je gaat douchen hang dan het douche gordijn achter de wc…

Ik was onder de indruk van de organisatie, want wat een geoliede machine was dat. En er was één gezamenlijke drive; met elkaar de bewoners een hele mooie vakantieweek bezorgen! Niet alle rollen waren vanzelfsprekend op de boot. Zo bakte de dokter de bitterballen, de dominee stond achter de bar en bleek een ster in shoppen.

Dikke glimlach
De sfeer was goed en super gezellig. Wat heb ik genoten van de verhalen van bewoners en collega’s/vrijwilligers. Het mooiste was natuurlijk de bewoners te zien genieten. Die hele dikke glimlach op hun gezicht! Tijdens het ontbijt zie je de koeien aan de oever, doemt er ergens weer een molen op en is er zoveel te zien waar je langs vaart. Iedere dag weer aan wal gaan bij weer een leuke stad, met een eeuwenoude kerk, een terrasje en winkels om eens goed te shoppen… Ik heb zin in een zak patat! Nou dan doen we dat!

En zeg eens zelf; wanneer bak je nou honderden pannenkoeken al varend over de IJssel?

Foute kleding
Ieder avond was er wel iets te beleven en bij het slotbuffet met de dresscode ‘foute kleding’, bleef je je ogen uitkijken. We hebben samen zo veel beleefd, gedeeld, gelachen en vooral genoten. Het was een geweldig leuke en bijzondere ervaring. En ja, het kostte bakken vol energie, maar ik kreeg er rivieren vol voor terug.

Bloemetjes buiten gezet
Bij het uitschepen van de bewoners kregen ze een bloemetje mee. Ik zag het kleurrijke plaatje en dacht: ‘We hebben samen de bloemetjes buiten gezet’. En die nemen de bewoners ook maar mooi mee naar huis!