Binnen de Zorggroep zijn we al een tijdje bezig om het sarcopenie project te implementeren. Sarcopenie is kortgezegd het verlies van spiermassa. Daardoor wordt bewegen moeilijker en neemt het risico om te vallen toe. Dit willen we zo veel mogelijk terugdringen. Gedurende 12 weken bieden we 2x per week progressieve krachttrainingen aan door de fysiotherapeut en zorgt de diëtist voor een verhoogde eiwitinname passend bij de cliënt (denk hierbij aan een broodje kaas in plaats van jam en wat extra zuivelproducten).

Hiermee hebben we als doel niet alleen de fysiologische spiermassa-afname terug te dringen, maar ook het algeheel welbevinden van de cliënt te bevorderen. Door te trainen en voldoende eiwitten te nemen is er veel winst te behalen, zoals meer zelfstandigheid met lopen, makkelijker verplaatsen van A naar B en beter opstaan uit de stoel. Hierdoor wordt het voor de verzorging ook makkelijker om cliënten te helpen. De winst is dus eigenlijk dubbelop!

Op de IJsvogel zijn we medio december gestart met dit project. Een van de deelnemers was mevrouw. Vinke. Ze kwam elke week trouw naar de trainingen en heeft, zoals ze zelf zegt ‘het meeste doorzettingsvermogen van allemaal’. Dit project was voor haar de aanleiding om een eierkoker aan te schaffen en nu geniet ze elke dag van een vers gekookt eitje met daarbij een bakje kwark. Mw. geeft zelf aan dat ze de trainingen graag volgde en merkt dat ze zich beter zelfstandig kan redden in haar appartement. Zo kan ze nu weer zelf afwassen en kijkt ze in haar gewone stoel televisie in plaats van in haar rolstoel.

Mw Vinke: 
“Ik kan nu zelfs squatten, maar wist voorheen niet eens wat dit was!” 

Het was een zeer geslaagd project en we gaan dit nu verder uitrollen op de andere locaties.

Groetjes afdeling Fysiotherapie en Voeding & Diëtetiek